home » Beste meneer Asscher

BESTE MENEER ASSCHER

Lodewijk Asscher schreef over zijn laatste moment met Eberhard van der Laan¹. Een jaar terug zou mijn mening hierover een stuk positiever zijn, de opleiding journalistiek heeft mijn kijk op het bericht veranderd. Kritischer, of misschien meer argwanend, ik kan het nog niet goed plaatsen. Mijn mening kan ik in ieder geval wel goed plaatsen, deze deel ik in onderstaande brief aan Lodewijk Asscher.

 

Beste meneer Asscher,

 

Ten eerste, gecondoleerd met het verlies van een goede vriend. Ik zal misschien een cynische toon hebben, maar dit is met oprechte deelneming.

 

U deelt uw emotionele laatste ontmoeting met Van der Laan, waar ik in het begin dacht dat dit mij zou ontroeren is het nu voornamelijk de emotie woede die bij mij naar boven borrelt. Waarom? Waarom maakt u op deze wijze gebruik van het overlijden van Van der Laan?

 

Ik vind het knap, u zal menige mensen met dit verhaal ontroeren. Hoe vaak ik de tekst ook lees, ik kan alleen maar de boodschap 'Kijk. Hoe. Goed. Eberhard. Mij. Vindt!' eruit halen. Misschien had hij het zo gewild, hij wilde immers dat u de PvdA gaat redden. Maar wilde hij ook dat u zo gedetailleerd zijn laatste dagen zou omschrijven? Hoe kwetsbaar hij was tijdens zijn laatste dagen, hoe hij vertelt dat hij van de dokters nu mag stoppen? Het publiek smult ervan, ik gruw ervan, want in hoeverre kan u als politicus zo'n bericht schrijven? Als mens, als u dit als mens had geschreven waren er waarschijnlijk kleine druppeltjes water vermengd met zout over mijn wangen gerold. Maar u schrijft dit als politicus, als PvdA'er. Een rode draad is, naar mijn mening, letterlijk en figuurlijk door het bericht geweven. Dat vind ik zonde, het was niet nodig geweest. Zonder was uw bericht nog veel krachtiger geweest. En dat was hij, Eberhard, een krachtige man. 

 

Goedbedoelde meneer Asscher, jammer van de manier waarop, maar ik moet bekennen, u kan zeer goed schrijven. Een prettige dag verder.

 

De groeten van,

Astrid Vermeer

1. https://www.parool.nl/amsterdam/asscher-deelt-laatste-emotionele-ontmoeting-met-van-der-laan~a4520400/

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.