home » De glazen deur

DE GLAZEN DEUR

'Wees bescheiden', 'sta niet op de voorgrond' en 'doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg'. Bij het horen van deze drie uitspraken beginnen mijn tenen krommer te staan dan de rug van mijn opa. Als het iets is wat mij de kriebels geeft is het, naast mooie groene ogen, de wereld haar drang om normaal te doen.

 

Ik ben altijd al nieuwsgierig geweest, extrovert en totaal niet iemand die haar gedachten achter slot en grendel houdt, de deur tussen mijn hersenen en mijn mond is meer van glas met een openstaand raam. Op de middelbare school sloeg ik mezelf vaak genoeg voor het hoofd.  Dan trilde mijn glazendeur even flink en klapte het raam dicht. Altijd maar je mond opentrekken is niet normaal en wat niet normaal is wordt afgekeurd.

 

Na de middelbare school kwam de opleiding Bedrijfskunde. Een sociaal geaccepteerd vak met een hoge normaalfactor. Theorie, regels, stampen, aan de eisen voldoen. Ik werd er niet bepaald gelukkig van dus stopte ik en ging op avontuur. Een jaar lang dwarrelde ik door Utrecht zonder regels, zonder normaalfactors. De scheurtjes ontstaan door de alsmaar dichtslaande deur herstelde zich en ik kon alles weer zien. Ik was klaar om weer te gaan studeren.

 

Ik had weer kriebels in mijn buik, was bang voor de sleur die het studeren mij weer zou kunnen brengen, bang voor dichtslaande ramen en bang voor het normale. Al wist ik donders goed dat de nieuwe studie, journalistiek, een 180 graden ommekeer is van Bedrijfskunde, ik vond het eng. De angst verdween echter als een biertje voor de dorstige tijdens een gastcollege van Riekelt Pasterkamp, freelancejournalist. Hij zei: "Sta als journalist ongeneerd vooraan." en huppakee, de wind blies door mij heen en het raam stond verder open dan ooit. Hij leerde mij dat je als journalist je mond open mag trekken, dat je juist moet afwijken van het normale wil je succesvol kunnen worden. "Wees uniek, zorg ervoor dat het nieuws wat jij brengt uniek is en doe waar je goed in bent." Volgens Alexander Klöpping is het kiezen van een niche dé manier om succesvol in de journalistiek te worden. "Zodra jij schrijft over wat jij interessant vindt, dan zie je dat in je stukken, dat trekt mensen aan." zei hij tijdens een gastcollege.

 

Meneer Pasterkamp en Klöpping, kijk maar uit, want ik ga zeker doen waar ik goed in ben, door de achterdeur weer binnenkomen en unieke verhalen vertellen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.