home » Goed nieuws = ook nieuws

GOED NIEUWS = OOK NIEUWS

Ik ben negentien jaar oud, maar kijk nog steeds liever het jeugdjournaal dan het acht-uur-journaal. Waar bij het acht-uur-journaal de wereld dagelijks vergaat laat het jeugdjournaal zien dat er ook mooie, goede en leuke dingen op de wereld gebeuren. Is het niet de taak van de journalist om een eerlijk beeld van de wereld te tonen? Een beeld wat zowel de mooie als de minder mooie dingen laat zien?

 

Mensen zijn angstig, bang voor wat er 'tegenwoordig' allemaal in de wereld gebeurt. Vroeger las men in Uddel de Uddelse krant in Harderwijk de Harderwijker Courant. Korfbaluitslagen, een nieuwe ijsjeszaak, winkeldiefstal en ontwikkelingen binnen de gemeenteraad vormde het nieuws, want dat was je omgeving. In de geglobaliseerde wereld waarin we nu leven is je omgeving niet meer beperkt door de stad, regio of het land waarin je woont. Een aanslag tijdens een Justin Bieber concert in Australië kan voor een Justin Bieber fan in Nederland dichterbij voelen dan een verdrinkingsdood aan de Zeeuwse kust. Bijna alles wat op aarde gebeurt voelt relevant en als je alle narigheid op de aarde bundelt, dan kan je een oneindige boekenserie beginnen. "De wereld is veranderd in een dorp. En dat dorp bevalt ons steeds minder." aldus Ralf Bodelier in de nieuwe reporter¹. Hoe zou het zijn als je dorp bezet is, er een tsunami overheen zwemt, iedereen arm is en er mensen worden ontvoerd? Op zijn zachts gezegd kut.

 

Dat er angstaanjagende dingen in de wereld gebeuren, is niet te ontkennen. Wel is het beeld scheef. Slechte dingen overwoekeren het nieuws. Het wordt tijd om wat onkruid te wieden, zodat de zonnebloemen weer te zien zijn. Onze hersenen staan van nature niet in een positieve stand, negatieve gebeurtenissen maken meer indruk op ons dan positieve, en ze blijven langer hangen². Goed nieuws is nodig om ook de mooie kanten van het leven te laten zien. 

 

Het is tijd voor een nieuw soort journalist. De verantwoordelijke journalist die de  verantwoordelijkheid neemt om de werkelijkheid, dat het publiek van journalisten krijgt, eerlijk weer te geven. De wereld is een dorp en in een dorp gebeuren mooie dingen, laten we dan ook die mooie dingen tonen. Het leven in een dorp bestaat namelijk niet alleen maar uit narigheid.

 

1: http://www.denieuwereporter.nl/2017/09/de-morele-code-van-journalisten-schiet-te-kort-daarom-is-het-tijd-voor-een-verantwoordelijke-journalistiek/

2: https://www.nrc.nl/nieuws/2014/12/29/onze-hersenen-hebben-meer-receptoren-voor-het-ne-1451361-a327845

Reactie plaatsen

Reacties

Hetty
2 jaar geleden

Goed stuk, mee eens ook

Janneke mattijssen
2 jaar geleden

Amen!