home » Journalistiek: 'under construction'

JOURNALISTIEK: 'UNDER CONSTRUCTION'

'Het leven is één grote leerschool.' zei mijn oma altijd. Ik beaam dat, wil nooit stoppen met leren. Het leggen van lijntjes in mijn hersenpan is één van mijn lievelingsactiviteiten. Eline Hoogenboom noemt dit 'under construction' zijn.

 

Niet alleen ik, maar de hele wereld staat constant in de stijgers. Zo zal er op Utrecht Centraal altijd wel een bouwvakker rondlopen en zal snelwegasfalt altijd vernieuwd worden. Nu zullen deze twee dingen waarschijnlijk niet een grote impact hebben op de mensheid, maar disruptieve veranderingen zoals de komst van het internet wel. Het zet de wereld op zijn kop en zet allerlei andere veranderingen in gang. Zo ook de journalistiek.

 

Martijn van der Heijden schreef in 2015 een artikel met de titel: 'Is het internet de tweede jeugd van de journalistiek?'. Naar mijn mening moet de journalistiek opnieuw worden ontdekt door de komst van internet en sociale media. Er moet opnieuw worden gespeeld met verdienmodellen, opvallend vermogen en het bereiken van de doelgroep. De verandering van redactionele keuzes naar algoritmische keuzes zou de kwaliteitsjournalistiek niet goed doen. Maar is het niet vooral een extra uitdaging? Vraagstukken als 'Hoe kan ik kwaliteitsstukken onder de aandacht brengen?' en 'Hoe wurm ik me door algoritmes?' spoken nu al door mijn hoofd. "Buiten je comfortzone stappen zorgt ervoor dat jij je grenzen verlegt en als persoon kan groeien." beweert Eline Hoogenboom. Hoe tof is het dat de veranderingen in de Journalistiek ons deze kans geeft?

 

Het gevaar wat op de loer ligt is dat de algoritmische redactie het volledig over gaat nemen, maar in Nederland wegen redactionele keuzes nog altijd zwaarder¹. Dat het aan de gang is, is niet te ontkennen. Het feit dat ik er al over leer in de eerste weken van mijn studie, betekent dat het onderwerp levendig is in de journalistieke wereld. Hoe meer brainstormende breinen, hoe meer ouders die de journalistiek door haar tweede jeugd kunnen helpen. Wie neemt de verantwoordelijkheid?

 

1. Bardoel, J. & Wijfjes, H. Journalistieke cultuur in Nederland, tweede uitgave, blz 357

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.