home » Mijn ex is een zak en ik kan hem kapot maken

MIJN EX IS EEN ZAK EN IK KAN HEM KAPOT MAKEN

Nieuws is niet langer meer een lopend, maar een Usain Bolt vuurtje dat over het internet sprint. Je kan van de één op de andere dag een superster worden. Een filmpje van je zangkunsten op YouTube, een geweldig initiatief gedeeld op Facebook of een foto van je dansende cavia op Instagram, maar er is een keerzijde. Je kan ook een lelijke tattoo op het lichaam van Justin Bieber worden. Figuurlijk natuurlijk. Zo'n tattoo die er misschien al jaren staat maar waar nog steeds over wordt gezeurd hoe lelijk het is. Het internet kan je kapot maken.

 

Sociale media zorgen ervoor dat er veel meer betrokkenheid is, het brengt mensen online dichter bij elkaar. Het is alleen daardoor ook zo gruwelijk gevaarlijk. Stel ik vind mijn ex een zak, dan kan ik een heel lulverhaal op Facebook ophangen over wat hij mij heeft aangedaan, dit wordt vervolgens opgepakt door de media als het maar dramatisch genoeg is en dan huppakee, fake nieuws. Hij zal worden bekritiseerd door zijn omgeving en eigenlijk door heel het internet. Achteraf wordt duidelijk dat het een nep bericht was, maar daarmee draai je de situatie niet terug.

 

Het vorige voorbeeld was fake nieuws, maar ook 'echt' nieuws kan iemand zijn leven voorgoed veranderen. Neem Anne Faber, over tien jaar weet het merendeel van onze generatie nog haar verhaal. Ze verdween en werd levenloos aangetroffen. Maar hoe zou haar leven zijn als ze levend werd gevonden? Ze zou voor altijd Anne Faber blijven, het meisje dat was vermist. Bij de Starbucks zouden ze niet meer om haar naam vragen maar haar medelijdend aankijken. Bij de supermarkt zal de kassière vragen: “Hoe is het nu met je?” ook al is het een supermarkt waar ze voor de eerste keer komt. Iedere dag zou ze eraan herinnerd worden, komt het niet door de omgeving dan wel door haar herinneringen. Hoe vol of leven kan je zijn als je iedere dag keihard wordt geconfronteerd met een trauma?

 

Sociale media heeft macht, veel macht én veel bereik. Nu kan je zo'n situatie als bij Anne Faber niet in de hand hebben, maar de verspreiden van fakenieuws wel degelijk. Kritisch zijn in wat je gelooft, deelt en post zal zo veel misstanden kunnen voorkomen.

 

Mijn ex is een zak en ik kan hem kapot maken, maar ik doe het niet.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.