home » Nep nepnieuws

NEP NEPNIEUWS

Ha ja, alweer een verhaal over nepnieuws. Het is hot in de journalistieke wereld, maar nepnieuws rijkt tegenwoordig veel verder. De 'gewone' mens wordt zich bewust van het verschijnsel en gaat er ook zelf mee experimenten, zoals bijvoorbeeld scholieren al deden met een verhaal over Bit coins. Maar we willen vooral er iets aan kunnen veranderen, nepnieuws tegengaan en nepnieuws ontmaskeren.

 

De term nepnieuws werd in 2016 hot door de presidentiele verkiezingen in de VS. Er werden veel niet kloppende feiten gebruikt om zo de uitslag van de verkiezingen te beïnvloeden. Dat zegt men in ieder geval. Naast het beïnvloeden van publieke opinie wordt nepnieuws gebruikt om geld te maken. Bijvoorbeeld: het tafereel van de door de wind opgetilde dame in London, wat zich eigenlijk in Den Bosch afspeelde. Toch wordt het bericht van de Brit miljoenen keren bekeken, wat hem het nodige geld door advertenties oplevert.

 

Ondanks het feit men steeds bewuster wordt van nepnieuws is er nog geen klikklare oplossing. Er zijn initiatieven zoals www.nieuwscheckers.nl of websites waarop tips worden gegeven om nepnieuws te herkennen zoals www.mediawijsheid.nl/nepnieuws. Echter vergeten deze initiatieven iets heel belangrijks. Nepnieuws is niet per se nep nieuws. Nepnieuws gaat veel verder dan dat. Op de website van de correspondent vertelt Rob Wijnberg dat nepnieuws een symptoom is van het grootste menselijk tekort: ons onvermogen te doorgronden wat de relatie tussen 'werkelijkheid' en 'onze interpretatie van die werkelijkheid' is. Iedereen interpreteert situaties anders, maar er is ook een gedeelde interpretatie. Iedereen die voetbalt weet dat een goal niet telt als deze met de hand is gemaakt, dat is onze gedeelde interpretatie van de werkelijkheid. "Nepnieuws is een middel om die gedeelde realiteit te ondermijnen." zegt Rob Wijnberg in zijn artikel. "Het cruciale kenmerk van nepnieuws is niet alleen dat het 'onwaar' is, het cruciale kenmerk is bovenal dat het geloofsgemeenschappen (zoals bijvoorbeeld de mensen die allemaal geloven dat een goal niet telt wanneer deze met de hand is gemaakt) ondermijnt en daarmee mensen verdeelt - en zelfs tegen elkaar opzet." Als een groep plotseling beslist dat een goal gescoord met de hand wel telt en de andere groep nog steeds niet, dan is het winnen van een wedstrijd opeens afhankelijk van tot welke groep je behoort.

 

Deze vorm van nepnieuws is niet zo makkelijk te controleren via een website als www.nieuwscheckers.nl. Om deze manier van nepnieuws tegen te gaan zal men vaker een nieuwsbericht van afstand moeten bekijken. 'Wat zegt dit nieuwsbericht eigenlijk over de groepen en individuen in het bericht? En in hoeverre heeft dit invloed op mijn mening over een ander?

 

Zeker nu Facebook, een warm nest voor nepnieuws, de nodige veranderingen in de tijdlijn van facebookgebruikers gaat doorvoeren, is dit besef van groot belang. Facebook zal een verandering invoeren waardoor berichten van bedrijven (dus ook nieuwsbedrijven) gescheiden zullen worden van berichten van vrienden. 'Uit onderzoek van de The New York Times, blijkt dat dit nepnieuws in het overzicht met vrienden en familie versterkt. Dit komt mede doordat zij eerder geneigd zijn opvallende berichten te delen of van commentaar te voorzien.' meldt de NOS.

 

In een wereld waar iedereen tegen elkaar wordt opgezet is het belangrijk dat we wat meer vertrouwen krijgen. Vertrouwen in elkaar, vertrouwen in de medemens. Zoals Rob Wijnberg het zegt: "Vertrouwen kweken in elkaar, dat is uiteindelijk de enige echte remedie."

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.