home » Verdronken

VERDRONKEN

Twee meisjes op de grond, leunend tegen een paal terwijl een bleu jochie tegenover hen staat met een houding waaruit duidelijk wordt dat het allemaal niet meer zo duidelijk is. Het ene meisje heeft een vinger in haar keel. "Dat ziet er gezellig uit." zeg ik terwijl ik naast ze sta. "Ja zij daar heeft net over zichzelf heen gekotst en dat vind ik weer om te kotsen." de dame die net haar maaginhoud heeft geleegd heft haar hoofd op en het kots op haar benen wordt zichtbaar. Ondertussen zegt de jongen niets, dat kan hij denk ik ook niet meer. Ik bied ze hulp aan, maar er is niets te doen. De taxi zal hen niet meenemen, het kotsende meisje is van de wereld, het andere meisje moet nog kotsten en de jongen, tja de jongen. Ik geef ze mijn pakje kauwgom, klop mezelf even op de schouder omdat ik maar twee drankjes heb gedronken die nacht en ik betreed mijn fiets.

 

Alcohol, een puike maar bijzondere uitvinding, het is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Een wijntje bij het eten, een biertje na het voetballen en een gin-tonic terwijl je benen hopeloos goede dansmoves proberen te generen. Niemand kijkt je raar aan als je vertelt hoe groot je kater is, niemand kijkt je raar aan als je een biertje aan de bar besteld. Ogen zijn pas op je gericht als je in de club een cola besteld. "Bedoel je een rum-cola? Wodka-cola? Ik verstond alleen cola!"

 

Ik denk dat er wel honderd onderzoeken zijn, wat zeg ik, misschien wel duizend, waarin duidelijk wordt hoe slecht alcohol voor je is¹. En toch, toch wordt er weleens een biertje hardhandig in mijn handen geduwd als ik aangeef een avond niet te drinken. "Ah kom, toe nou, één biertje maar. Je bent toch morgen vrij?". "Gasten, ik ben inderdaad morgen vrij en dan ben ik ook graag vrij van een kater." schreeuw ik dan naar ze, want ik ben boos en de muziek staat ongekend hard.

 

De media werkt niet echt mee. In een interview van Sonja Barend met van der laan stond er rode wijn op tafel. Zodra het van de Laan te veel werd, nam hij daar een slok van. Tijdens de wereld draait door staat ook alcohol op tafel. Nu zijn er regels omtrent alcohol op tv. Voor 21.00 mag er geen alcohol tijdens tv-reclames te zien zijn, om er zo voor te zorgen dat de jeugd niet gaat drinken, maar hoe kunnen ouders het goede voorbeeld geven als zij wel drinken?² Is niet het hele probleem dat het zó normaal is? Zó normaal dat het op tv gebeurt en dat niemand het gek vindt? De wereld is verdronken in de normaalfactor van alcohol. Hoe zou het zijn als Nico Dijkshoorn een kwartje xtc tijdens de wereld draait door zou nemen?  Want dat is alcohol, een drug.

 

1: https://scholar.google.nl/scholar?hl=nl&as_sdt=0%2C5&q=alcohol+effects&btnG=

2: http://www.stap.nl/nl/nieuws/persberichten.html/3490/1493/aantal-alcoholreclamespotjes-na-9-uur-s-avonds-verdrievoudigd

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.