home » "Wat ben jij een mooi jongetje"

"WAT BEN JIJ EEN MOOI JONGETJE!"

Ik denk dat ik een jaar of 10 was, het zal wel een zaterdagmiddag zijn geweest. Samen met moeders naar de Kwantum, frutsels kopen. Eenmaal bij de kassa kwamen daar de combinatie van woorden die ik nooit meer ben vergeten. De jongedame achter de kassa zag mij en zei: 'Wat ben jij een mooi jongetje.' Een ongemakkelijke stilte volgde. Ik heb vaak geprobeerd staand te plassen onder de douche, maar zonder piemeltje gaat dat toch erg lastig. Wat voor woorden er volgens uitgewisseld werden, weet ik niet meer. Maar goed, ik ben geen jongetje, ook toentertijd niet.

 

Ja, ik was geen typisch meisje. Ik speelde graag legertje, zat op voetbal en ik had geen lange manen.  Ik droeg wel eens kleding van mijn broer, maar dat doe ik nog steeds. Ik moet toegeven, ik wilde wel eens een jongetje zijn. Ik wilde wel eens een jongetje zijn omdat ik dan van de pesterijen af was en goed zou zijn zoals ik was/ben, niet omdat ik mij een jongetje voelde.

 

Maar goed, dat was 2008, toen het woord 'genderneutraliteit' zeer schaars of niet werd gebruikt. Ik had het woord in ieder geval nog nooit gehoord. Tegenwoordig worden we ermee doodgegooid. Het is niet bepaald een goed bedachte term. Het idee erachter, dat er minder stempels gedrukt moeten worden op wie of wat je bent, vind ik mooi. Want wat als al mijn klasgenootjes waren opgegroeid met het woord en de betekenis van genderneutraliteit, werd ik dan nog gepest? En de mevrouw achter de kassa, had zij mij dan een mooi jongetje of een mooi kind genoemd?

 

De media heeft zich ermee bemoeid, een lange periode werd het keer op keer op ons bordje geserveerd. Het werd zelfs het meest irritante woord van 2017. Hoe irritant het ook was, het heeft wel bewustzijn gecreëerd. Genderneutraliteit heeft een plekje in ons niet-neutrale brein gekregen. Daar ben ik de media dankbaar voor, want zonder hen had HEMA misschien wel geen genderneutrale kinderkleding gehad. Of moest een man die werd geboren in een vrouwenlichaam nadenken over welke wc hij zal gebruiken. Genderneutraal, het irritantste woord van 2017, maar nooit zo 'irritant' als in een hokje gedrukt worden. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.